Det började med att jag önskade ett piano. Min far sa nej. Familjen flyttade ständigt och ett piano var det sista han ville att jag skulle ha.

Han gav mig ett dragspel. Lätt för honom att flytta, svårt för en 4-åring att hantera.
Och jag hatade ljudet. 

Men jag fortsatte älska musiken.
Mitt gamla hemland Litauen var ockuperat av Sovjetunionen när jag växte upp. Den fria västvärldens musik hade vi små möjligheter att ta del av, allra minst det nyproducerande. Men den klassiska musiken fanns överallt också i Sovjetunionen. Den var fri och med den växte jag upp. Jag hörde den varje dag, den präglade min barndom.   

Och kom därför också att prägla min konst. Då jag själv inte fick möjlighet att uttrycka mig i musik, översatte jag musikens principer – rytm, ton, balans, kontrast och harmoni – till mina egna bilder. 

Så har jag fortsatt. I dag, några decennier senare, kan jag konstatera att musik och Paul Valérys estetiska teorier påverkat mig mest. Jag är ointresserad av social konst, den har aldrig intresserat mig. Konst är för mig ren estetik.
Den finns också i skulpturens form. Under många år arbetade jag som skulptör, i dag söker jag en balans mellan grafik och skulptur.
Vilija Liorancienè

english